Skip links

Как да се предпазим от корозията по нашия автомобил?

Ако сте собственик на автомобил, може би ви се е налагало да се сблъскате лице в лице с непривлекателното бедствие наречено корозия. Тя представлява неприятно ръждиво покритие, което се образува по повърхността на колите, когато металът реагира с различни фактори от околната среда. 

Всеки собственик се опитва да държи всички условия, които могат да причинят развитие на ръжда, далеч от колата си, защото е всеизвестно, че ако външността на колата ви бъде засегната от корозията, тя ще се повреди и ще последва дълъг и неприятен процес за премахването ѝ.

Добрата новина е, че колкото и неприятен да е проблема, има решения и методи за борба. Продължавайте да четете, за да разберете как да предпазите автомобила си от ръждата или ако тя вече се е настанила по повърхността му, как да я премахнете.

Какво представлява корозията и как се образува?

Този процес се среща не само в автомобилната индустрия, но и в отрасли като строителството и горска промишленост. 

Образуването на субстанцията всъщност се получава, когато даденият метален продукт, било то част на кола, машина или друго, под една или друга форма взаимодейства с околната среда. Процесът отнема време и е в следствие на химична реакция между веществата.

Важно е да се спомене и фактът, че външните условия също могат много да повлияят на това как ще протече процеса. При влажно време химичните вещества на металите взаимодействат помежду си много по-бързо и това ускорява процеса значително, в сравнение с действието му при сухи условия.

Не е чудно и че най-засегнатото място на автомобила обикновено е долната му част. Това е така поради факта, че колкото повече взаимодействие с вода има дадената част, толкова по-голям е шансът да бъде повредена. Под колата ви е най-уязвимото място именно защото там постоянно се случва да влезе вода от локви или замърсявания от непочистена пътна настилка.

Какви са видовете корозия?

Говорейки за автомобилната промишленост, има няколко основни начина, по които процесът на разяждане там може да протече. Ето кои са те:

  • галванична корозия – това се случва, когато два, или повече, разнородни метала влязат в контакт помежду си и настъпи химическа реакция. Един пример кога този процес може да се състои е, когато джанти направени на основата на алуминий взаимодействат с железни спирачни барабани;
  • точкова корозия – тя предизвиква появата на дълбоки точкови образувания по повърхността на дадената част. Едно от най-засегнатите места, по което този тип корозия се образува, е по алуминиевите джанти;
  • ръжда – най-много вреди на желязо и стомана и съответно най-често засяга техните повърхности, когато са под въздействието на кислород и влага. Ако се загледате, ще ви направи впечатление, че често такава се образува по долните части на вратите, около дупките за гуми. Това се случва именно заради по-горе описаните фактори, че при влага ръждата се разнася много повече, а около гумите постоянно пръскат субстанции, събрани от пътя.

Превантивни мерки за защита от корозията

Дори никога да не сте се сблъсквали с този проблем, не оставяйте нещата на произвола на съдбата и полагайте необходимите грижи за автомобила ви, преди да е станало твърде късно. Ето кои са основните стъпки, които да не изпускате:

  • мийте колата си редовно – честотата на почистване на автомобила с вода и пяна може да бъде от голямо значение в борбата с разяждането. Добре е да извършвате почиствания поне 3-4 пъти в месеца, особено в зимния период, когато по пътищата се прилагат химикали за борба със снега, които могат да се отразят лошо на повърхността на автомобила;
  • паркирайте на подходящо място – паркирането на сухо и проветриво място може значително да намали опасността от разяждане;
  • не оставяйте замърсявания и одрасквания за дълго – ако не се погрижите незабавно, тези фактори могат да послужат като основа за образуване на корозия.

Как да постъпите, когато разяждането вече е факт?

Ако сте изпуснали предварително да се обърнете внимание на колата си и ръждата по нея вече е факт, не се притеснявайте, има решения. Ако разрастването на повредата все още е в лека степен, можете да минете с полиране на мястото. Ако обаче има появили се големи петна, най-добре е да се обърнете към специалист за помощ. С помощта на по-сериозно оборудване, петната могат да се отстранят чрез шлифоване, като след това, в зависимост от това какви следи са останали, може да е необходимо мястото да се почисти, грундира и пребоядиса.

Защо да се доверим на специалистите от Rust Hunters Garage?

Процесът на премахване на корозия понякога може да се случи и в домашни условия, но при по-тежки случаи е важно да оставите нещата в ръцете на професионалисти, за да се осигурите спокойствие и гаранция, че ще надвиете разрушителния процес. Да търсите професионална помощ отдавна не е сложен процес, защото ще откриете най-добрите в бранша събрани на едно място. Неговото име е Rust Hunters Garage. Майсторите от тази компания са готови да прилагат най-добрите си умения във всички предоставени им проекти, като така гарантират, че крайният вид след реставрацията на автомобила, ще е почти толкова добър, колкото и фабричният му.